Renkaan kudoskerrosten määrä ja kantavuusindeksi

Mikä on renkaan kudoskerros?

Renkaan kantavuuden parantamisessa sen kudosrakenteella on olennainen rooli. Kudosrakenne koostuu tekstiililankojen (kevlar, nylon, polyesteri) muodostamista kerroksista, jotka kulkevat reunavaijerilta toiselle. Kerrosten välissä on kumia. Ne on aseteltu renkaassa strategisiin paikkoihin.

  • Suoraan kontaktiin jalka-alueen kanssa, jotta vähennetään hankaamista vannetta vasten.
  • Tubeless-renkaissa sisäkumina toimivan kaksinkertaisen synteettisen kumikerroksen päälle.

Tietyissä renkaissa kerrokset asettuvat päällekkäin eri kulmissa. Tämä ominaisuus erottaa ristikudosrenkaat (jossa kudoskerrokset ovat päällekkäin 55 asteen kulmissa) ja vyörenkaat (jossa kudoslangat kulkevat poikittain renkaan kulutuspintaan nähden).Nykyään ristikudosrenkaat on pitkälti korvattu vyörenkailla, paitsi joissain erityisissä sovellutuksissa.

Teknologisen kehityksen ja synteettisten kuitujen keksimisen ansiosta kudoskerrosten materiaalitkin ovat kehittyneet.

Renkaan kylkeen merkitty kantavuusindeksi/kudoskerrosten määrä kertoo mikä on suurin kuormitus, jonka rengas kestää valmistajan suosittelemalla ilmanpaineella täytettynä.

Henkilöautojen kantavuusindeksi on merkitty numeroilla, kun taas pakettiautoissa se on merkitty kirjaimilla (kirjainta Z lähinnä olevat kirjaimet ilmaisevat kestävimmät renkaat, jotka kestävät korkeampia rengaspaineita ja suurempia kuormituksia).

Ennen kantavuusindeksin käyttöönottoa renkaan kestävyyttä ilmaistiin kudoskerrosten todellisella määrällä. Mitä enemmän kudoskerroksia, sitä tukevampi oli renkaan kudosrakenne.

Nykyään kantavuusindeksi / kudoskerrosten määrä ei vastaa suoraan kerrosten todellista määrä, vaan se kertoo ristikudoskerroksia vastaavan kantavuuden.

Nykyisissä henkilöauton renkaissa ei ole kuin yksi tai kaksi kudoskerrosta. Pakettiautoissa, joissa indeksi on 10, 12 tai 14 kudoskerrosta, ei todellisuudessa ole kuin kaksi tai kolme kerrosta tai yksi teräsvaippa.

Koska henkilöautot on yleensä suunniteltu kestämään normaalikuormitusta, renkaiden kyljissä ei yleensä ole kantavuusmerkintää tai ainoastaan merkintä SL (standard load).


Eurooppalainen vastaavuus Kantavuusindeksi ja enimmäisilmanpaine/Henkilöauto
KantavuusindeksiLyhenneEnimmäisilmanpaine
Standardi kantavuusSL2.45 baria
Vahvistettu kantavuusXL2.8 baria
Eurooppalainen vastaavuus Kantavuusindeksi ja enimmäisilmanpaine / Pakettiauto
KantavuusindeksiKudoskerrosmerkintäEnimmäisilmanpaine
B42.45 baria
C63.35 baria
D84.35 baria
E105.30 baria
F126.30 baria

LiveChat
Whatsapp Messenger