Hae mittojen perusteella

Miten säätää rengaspaineita nopeuden mukaan?

Tiesitkö, että rengaspaineita kannattaa säätää ajettaessa korkeilla nopeuksilla? Tämä artikkeli ei kuitenkaan normaalisti koske ketään, koska Euroopassa nopeusrajoitukset pakottavat ajamaan kohtuullisilla nopeuksilla.

Kiinnostuneimmille voimme kuitenkin kertoa aiheesta lisää.

Renkaiden kyljet muuttuvat ja kulutuspinta litistyy kun se koskettaa tietä johtuen kuormasta, jota renkaiden pitää kannatella.

Renkaan taipuma korkeissa nopeuksissa

Renkaalla on eri säde taipumattomana (renkaan yläosan ja keskustan välillä, eli se osa renkaasta, joka ei muuta muotoaan maakontaktin seurauksena) ja taipuneena (tien ja renkaan keskustan välillä, eli se osa renkaasta, joka taipuu, kun se on kontaktissa maan kanssa).

Mitä korkeampi on nopeus, sitä enemmän rengas muuttaa muotoaan ja sitä enemmän kulutuspinta taipuu. Toisin sanoen, mitä kovempaa autoilija ajaa, sitä suurempi on renkaan taipuma. Samanaikaisesti nopeuden noustessa ajoneuvon kantavuus laskee.

Rengaspaineen on oltava sopiva siihen nopeuteen, jolla yleensä ajetaan, jotta turvallisuus ja suorituskyky säilyvät mahdollisimman hyvinä.

Mikä paine mille nopeudelle?

Otetaan esimerkiksi standardirengas kokoa 215/50R17 91W, joka pyörii noin 520 kierrosta kilometrillä. Nopeudella 50km/h pyörimismäärä on noin 7 kierrosta sekunnissa. Kun nopeus nousee 240 km/h, pyörimismäärä voi olla jopa 35 kierrosta sekunnissa! Konkreettisesti se tarkoittaa, että rengas taipuu tietystä kohdasta joka 28. sekunnin sadasosa. Mitä korkeampi nopeus on, sitä enemmän rengas muuttaa muotoaan.

L'ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) on myöntänyt, että taipuman merkitys on suuri ja että sitä pitää vähentää suurilla nopeuksilla ajavien turvallisuuden takaamiseksi.

L'ETRTO onkin suositellut paineiden ja kuorman säätämistä nopeuden mukaan. Kovilla nopeuksilla ajettaessa on suositeltavaa täyttää renkaat korkeammalla ilmanpaineella kuin renkaan kylkeen on merkitty.

Merkinnät, jotka kertovat riittävän paineen tietyssä nopeudessa.

Kun lähdetaään liikkeelle valmistajan suosittelemista rengaspaineista tavallisessa ajossa, rengaspainetta pitää nostaa asteittain nopeuden mukaan. Annetussa esimerkissä valmistajan suosittelemaa 2,4 barin painetta renkaalle 215/50R17 91W voidaan nostaa 0,10 baria jokaista 10 km/h nopeuden lisäystä kohtaan.

Luonnollisesti jollet ole F1-kuski, on mahdotonta säätää paineita ajon aikana. Säädä paineet siis etukäteen ennen kuin hurjastelua.

+10km/h = nosta ilmanpainetta +0.10 barilla

Jatkossa ajonopeuden noustessa renkaan kylkeen merkattu kantavuusindeksi vähenee 5% jokaista 10 km/h kohtaan, kunnes nopeus on noussut 30 km/h.

+10km/h = -5% kantavuutta

Esitetyssä tapauksessa normaalin kantavuusluokan rengas 215/50R17 91W kantaa 671 kiloa. Kantavuus on enää 570 kiloa kun kyseessä on auto, joka ajaa nopeudella 270km/h.


LiveChat
Whatsapp Messenger