Hae mittojen perusteella

"Tyre heat cycle" : renkaan lämpösykli

Huomattavista edistysaskeleista huolimatta mekaniikan ja aerodynamiikan alalla, renkaat ovat yhä hauraita. Lämpösykli on hyödyllinen väline, kun halutaan lujittaa renkaita ja taata niille pitkä käyttöikä.

Mikä on renkaan lämpösykli?

Renkaan lämpösykli on mittayksikkö, jolla kuvataan kilpailussa käytetyn renkaan käyttöikää. Se on renkaan lepotilan ja ajon väliin jäävä aika. Toisin sanoen se kuvaa aikaa niiden hetkien väillä, kun rengas on kylmä, kun renkaan lämpötila nousee ajossa, ja kun se on uudelleen lepotilassa.

Miten lämpösykli vaikuttaa renkaan kuluneisuuteen?

Kun rengas lähtee tehtaalta, se vaatii sisäänajoa optimaalisen suorituskyvyn saavuttamiseksi. Kilpa-autojen renkaissa kyse on siitä, että kumimolekyylien välillä olevat sidokset eivät ole yhdenmukaisia, vaan on vahvoja ja heikkoja sidoksia. Tarkoituksena on siis päästä eroon näistä heikoista sidoksista, jotka aiheuttavat renkaan ennenaikaista kulumista. Juuri renkaan taipuma purkaa näitä heikkoja sidoksia.

Miten vahvistaa renkaan rakennetta?

On olemassa yhtä monia lämpösyklejä kuin on renkaiden käyttötarkoituksiakin. Tärkein sykli on ensimmäinen. On tärkeää seurata seuraavia ohjeistuksia, jotta siitä saadaan kaikki irti.

Ensimmäisen lämpösyklin on oltava vaiheittainen, eli on suositeltavaa nostaa nopeutta pikkuhiljaa ja välttää äkkinäisiä ohjausliikkeitä.

Lämpenemisajan on oltava 10-15 minuuttia. Aja siis rauhallisesti joitakin ratakierroksia nostaen nopeutta vaiheittain. Viiimeisellä kierroksella pitäisi saavuttaa enimmäisnopeus ja -lämpötila. "Burns and donuts"-ilmiötä pitäisi välttää.

Kun renkaat ovat levossa, niihin ei saa koskea ainakaan 24 tuntiin. Ensimmäisen ajon aiheuttama lämpötilan nousu ja kitka ovat purkaneet heikot sidokset.

Lepojakso antaa kumimolekyyleille aikaa uusiutua vahvoilla sidoksilla (järjestelmän taipumus entropiaan).

Näin ollen seuraavan lämpösyklin käynnistäminen ilman tätä lepotaukoa vaikuttaa renkaiden käyttöikään, koska sidoksilla ei ole aikaa uusiutua.


LiveChat
Whatsapp Messenger