Hae mittojen perusteella

Puhkeaminen: renkaan paikkaaminen vai vaihto

On aina yhtä epämiellyttävää huomata autoon noustessa renkaan puhjenneen, tai kuulla puhkeavan renkaan ääni silloin, kun ajaa kovaa vauhtia moottoritietä. Onneksi autoilla on ajettu 50-luvusta lähtien. Renkaat eivät enää puhkea kuin ilmapallot ja moderni teknologia kuten runflat tai tubeless auttavat välttämään vaikeuksia. Jopa markkinoiden halvimmat standardirenkaat ovat kestäviä.

Tältä sivulta löydät tietoa:

Erilaiset puhkeamiset.

Vieras esine: kun vieras esine läpäisee kulutuspinnan, se aiheuttaa ilmanpaineen laskun nopeasti tai hitaammin. Yleensä puhkeamisia aiheuttavat naulat, ruuvit, lasinsirut tai terävät kivet.

Väärä ilmanpaine: vastoin yleistä luuloa, renkaan puhkeamisen kannalta ylitäyttö ei aiheuta niin suurta riskiä kuin alitäyttö. Liian alhaisella rengaspaineella ajaminen voi vahingoittaa renkaan sisärunkoa ja lisätä vierintävastusta. Puhkeamisen riski on suuri ja vaikea havaita.

Mitä tehdä renkaan puhjetessa.

Tässä ei selitetä renkaan vaihtamista renkaan vaihtaminen, vaan miten asennoitua oikein onnettomuuden välttämiseksi.

Usein ensimmäinen reaktio on pysähtyä heti, kun tuntee ensimmäiset epätasaisuudet tai ohjausongelmat. Paineen laskiessa radikaalisti tai renkaan räjähtäessä on kuitenkin parasta kiihdyttää kevyesti, jotta saa uudelleen riittävästi pitoa tiehen ja voi pysähtyä hallitusti.

Huomaa, että ajon jatkaminen puhjenneella renkaalla vähentää merkittävästi mahdollisuutta korjata rengas liikkessä.

Paikkausainesprayn vai vararenkaan käyttö

Paikkausainespray

Tubeless-rengas (sisärenkaaton) voidaan korjata väliaikaisesti paikkausainespraylla, jos vahingot eivät ole liian suuria. Paikkausainespray koostuu vaahdosta, jolla voidaan paikata vahingot.

Reikä on paikallistettava, jotta vieras esine voidaan poistaa ja sprayn sisältö suihkuttaa täyttöventtiiliin. Paikkauksen jälkeen on suositeltavaa jatkaa ajoa rauhallisella nopeudella.

Vararengas.

Jos renkaan väliaikainen paikkaaminen ei onnistu, kannattaa käyttää vararengasta. Kannattaa siis tarkistaa vararenkaan ilmanpaine säännöllisesti.

Rengasta vaihdettaessa aloita laittamalla käsijarru ja vaihde päälle, jotta auto pysyy paikallaan operaation ajan.

Löysää vanteiden pultteja, nosta auto tunkilla ja avaa pultit kokonaan renkaan irrottamiseksi. Laita sitten vararengas paikoilleen ja väännä pultit takaisin kiinni. Kun olet laskenut auton maahan, kiristä pultit vielä uudelleen.

Vararengas ei vastaa tavallista rengasta, joten sillä ei saa ajaa yli 80 km/h. Se ei missään nimessä saa korvata hajonnutta rengasta pitkällä aikavälillä.

Miten varmistua, että rengas on kunnolla paikattu?

Jos et omista tubeless-korjaussarjaa ja osaa käyttää sitä, on ehdottomasti otettava yhteyttä autohuoltamoon.

Jotkut vähemmän luotettavat huoltamot saattavat veloittaa palvelusta kohtuuttoman paljon.

Näin rengas kuuluu korjata:

  • Vahinkojen laajuus tarkistetaan.
  • Renkaan sisäpinta tiivistetään uudelleen.
  • Vieraan esineen tekemä reikä paikataan.

Vahinkojen kartoittamiseksi rengas on otettava vanteelta ja tarkistettava niin kumin ulko- kuin sisäpuolikin. Joskus rengas, joka näyttää ulkopuolelta olevan korjattavissa, osoittautuukin käyttökelvottomaksi.

Pelkkä paikka ei takaa renkaan korjaamista, sillä mikään ei takaa etteikö ilmaa pääsisi yhä ulos. Reiän paikkaaminen ei myöskään riitä, sillä kosteutta voi silti päästä sisään ja nopeuttaa metalliosien ruostumista.

Renkaan korjaamiseksi kunnolla sisäpinta on putsattava epäpuhtauksista, tiivistettävä ja käsiteltävä vulkanointinesteellä, koska kumin ilmatiiviyden takaava komponentti vaatii tietynlaista hoitoa toimiakseen ihanteellisesti.

Runflat-teknologia

Runflat-renkaan on kehittänyt alunperin Michelin (PAX) ja nykyään niitä valmistavat kaikki suuret rengasvalmistajat. Renkaan kyljissä on erityinen komponentti, joka lisää kyljen jäykkyyttä mahdollistaen siten ajoneuvon painon kannattelun myös puhjenneella renkaalla. Renkaan puhjetessa runlat-renkaalla on mahdollista ajaa kohtuullisella vauhdilla (80 km/h) lähimmälle huoltamolle.Runflat-renkaat on merkitty renkaan kyljessä valmistajan mukaan seuraavilla merkinnöillä: ZP, SSR, ROF, EMT, RFT et BSR.

Miten välttää sudenkuopat rengasta vaihdettaessa

Voiko runflat-renkaan korvata tavallisella renkaalla?

Se on mahdollista, mutta on kiinnitettävä huomiota seuraaviin asioihin:

  • Sinulla on ehdottomasti oltava paikkaussarja ja vararengas.
  • Jos ajoneuvosi vaatii runflat-renkaiden käyttöä, tavallisten renkaiden käyttö saattaa aiheuttaa epätasapainoa (katso artikkelimme renkaan massan epätasainen jakautuminen saadaksesi lisätietoa).

Voiko tavallisen renkaan tilalle laittaa runflat-renkaan?

Ei, useista syistä:

  • Rengaspaineen seurantajärjestelmä (tpms) vaaditaan renkaiden sivujen kantavuuden vuoksi.
  • Runflat-renkaat ovat painavammat kuin tavalliset renkaat, mikä vaikuttaa negatiivisesti auton käyttäytymiseen, jos autoa ei ole säädetty niitä varten.
  • Runflat-renkaat täytyy asentaa runflat-vanteille (allaolevassa kuvassa oikealla), joissa on voimakkaammat pintakuvioinnit, jottei rengas tipu vanteilta paineen laskiessa.

Voiko vaihtaa vain puhjenneen renkaan?

Samalla akselistolla olevien renkaiden pitää olla yhtä kuluneet (pääurien syvyydessä enintään 5 millimetrin ero) ja sama rengas (sama profiili ja sama koko). Useimmissa tapauksissa on siis vaihdettava molemmat renkaat.

Nelivetoisissa autoissa on suositeltavaa vaihtaa kaikki 4 rengasta, koska puhjenneen renkaan vaihtaminen voi aiheuttaa ongelmia luistoneston ja kallistuksenvakaajan toiminnassa. Tämä voi joissain tapauksissa aiheuttaa vakavia vahinkoja autolle. Voit vaihtaan pelkästään puhjenneen renkaan ainoastaan siinä tapauksessa, että 3 muuta rengasta ovat uusia tai lähes uusia.


LiveChat
Whatsapp Messenger