Hae mittojen perusteella

Renkaiden täyttö typpikaasulla

Alan lehtiartikkeleita ja keskustelufoorumeita lukiessa saattaa saada joskus kuvan, että renkaiden täyttö typellä on selkeästi parempi ratkaisu kuin hapella täyttäminen. On totta, että typpikaasu on yleistynyt kaupallisessa ja sotilaallisessa lentoliikenteessä, moottoriurheilun kilparadoilla sekä suurissa työmaakoneissa.

Kannattaako kaikkien vaihtaa typpikaasuun? Ei välttämättä.

Ilmassa, jota hengitämme on 78% typpeä, 21% happea ja 1% muita aineita. Typpeä on siis jo paljon siinäkin ilmassa, jolla täytämme renkaat. Kun tiedetään, että typpikaasulla täytettäessä voidaan saavuttaa enimmillään 99% typpipitoisuus, ero voi vaikuttaa yhdentekevältä.

Kuten kaikki kaasut, myös typpi laajenee lämpötilan noustessa ja tiivistyy viiletessä. Jokaista 8°C lämpötilan nousua kohde ilmanpaine nousee 0.1 barilla ja päinvastoin.

Vastaavuudet

  1. Kuten happikin, myös typpi on herkkä lämpötilanvaihteluille. Sen vuoksi renkaiden ilmanpainetta pitää hieman nostaa syksyn saapuessa.
  2. Aivan kuten happea (punaisella), myös typpeä (sinisellä) karkaa kumin läpi, mutta hitaammin.
  3. Vaikka typpikaasulla täyttäminen suojaa renkaan sisäosia korroosiolta (typpi ei siedä kosteutta, toisin kuin happi), on muistettava, että happea pääsee renkaan sisään ulkopuolelta johtuen ilmakehän paineesta ja jonkunlaista korroosiota tapahtuu joka tapauksessa sen vuoksi.

Plussat

  1. Typellä täyttö aiheuttaa pienemmän ilmanpaineen luonnollisen laskun (sitä säätämättä) kuin happi. Se sopii hyvin keräilyautoille, joilla ajetaan hyvin vähän, mutta myös matkailuautoille ja -vaunuille.
  2. Lisäksi typpi on hyvin vakaa kaasu, joka reagoi rajallisesti pyörimisvastuksesta johtuvaan lämpötilan nousuun. Sen ansiosta kilparadoilla voidaan ajaa kovaa ilman, että se vaikuttaa renkaan suorituskykyä.

Miinukset

  1. Typpikaasu on kallista suhteessa ilmaiseen ilmaan.
  2. Voi olla vaikeaa saada käsiinsä puhdasta typpeä ja siitä voi aiheutua riskejä (etenkin liian tyhjät renkaat).

älä käytä koskaan imupumppua tyhjentääksesi renkaita typpikaasulla täyttöä varten. Se vahingoittaa pysyvästi renkaan sisärunkoa, joka takaa sen toiminnan.


LiveChat
Whatsapp Messenger