Hae mittojen perusteella

Tramlining: kellumisilmiö

Olet ehkä jo kokenut ratissa pientä tärinää tai tuntenut joskus menettäväsi ajoneuvon hallinnan ajaessasi routaisella tiellä.

Englanniksi ilmiön nimi on "tramlining" ja se voidaan kääntää "kellumisena". Se selittyy renkaiden taipumuksella seurata roudan jälkiä, vähän kuin ratikka raiteilla.

Onneksi ilmiö kestää yleensä vain muutamia sekunteja. Poikkeuksena tietenkin kuskit, jotka joutuvat säännöllisesti ajamaan huonosti hoidetuilla teillä. Heille ilmiön vähentäminen on tarpeellista.

Renkaiden vaikuts

Kokemus tai tämä sivusto ovat varmasti jo tehneet selväksi, että renkaiden valinnalla on merkitystä.

Renkaan ominaisuudet määrittävät auton ajokäyttäytymisen tiellä ja tässä yhteydessä myös taipumuksen "tramliningiin".

Piirteet, jotka saattavat lisätä ilmiötä:
  1. Korkean suorituskyvyn renkaat (joissa on vähemmän pintakuviointia) ovat yleensä herkempiä kuin renkaat, joiden pintakuviointi on voimakkaampi. Tämä selittyy sillä, että sporttisen renkaan kontakti alustaan on suurempi kuin henkilöauton renkaan. Ne siis reagoivat myös helpommin tien vikoihin.
  2. Mitä leveämpi rengas on, sitä parempi on sen pito. Sen seurauksena se on myös alttiimpi tramliningille.
  3. Saman akseliston renkaiden välinen etäisyys vaikuttaa myös tähän ilmiöön. Mitä kauempana renkaat ovat toisistaan, sitä parempi on pito ja sitä enemmän se aiheuttaa tramliningia.
  4. Auton jousituksen kuluminen voi myös vaikuttaa pyörään tavalla, joka lisää tramliningia. Kuluneiden jousien vaihtaminen uusiin vähentää ilmiötä siis merkittävästi.
  5. Negatiivinenaurauskulma altistaa myös tramliningille, koska kaarteet voi ajaa agressiivisemmin.
  6. Runflat-renkaat lisäävät taipumusta tramliningiin johtuen renkaan kylkien jäykkyydestä, siirtäen ongelmat jousitukseen ja ohjaukseen.

LiveChat
Whatsapp Messenger