Haku auton mukaan

Vanteiden painon vaikutus

Onko vanteiden ja auton korin painolla sama vaikutus ajoneuvon suorituskykyyn? Toisin sanoen vastaako 5 kg lisäys ajoneuvon renkaissa 5 kg lisäystä korissa? Ei, silllä rengas (kumi+vanteet) on jousittamatonta massaa, joka on kahden voiman vaikutuksen alaista:

  • Liike-energia, koska rengas etenee.
  • Pyörimisenergia, koska se pyörii.

Jousittamaton massa on se ajoneuvon elementti, joka seuraa tien pinnanmuotoja. 1 kg jousittamatonta massaa vastaa useita kiloja jousitettua massaa.

Suorituskyvyn optimoimiseksi kesällä, on olennaista vähentää auton vapaata massaa kiihdytyksen, jarrutuksen, tietuntuman ja ajomukavuuden lisäämiseksi sekä kulutuksen pienentämiseksi.

Suorituskyvyn optimoimiseksi talvella tärkeintä on saada ote tiehen. On suositeltavaa, että renkaat ovat raskaammat pidon ja tietuntuman parantamiseksi, sillä kontaktivoima renkaan ja maan välillä on suurempi. Sen vuoksi monet käyttävät peltivanteita talvella, jotka ovat painavammat, ja alumiinivanteita kesällä.

Kiihdytys ja jarrutus

Mitä raskaampi pyörä on, sitä enemmän tarvitaan voimaa sen liikkeelle laittamiseen sekä liikkeen pysäyttämiseen.

Painava pyörä vaatii moottorilta enemmän kierroksia, mikä huonontaa kiihtyvyyttä. Päinvastoin, kevyempi rengas taas parantaa kiihtyvyyttä.

On helpompaa pysäyttää 1 kg painavan renkaan pyöriminen kuin 100 kg painavan, koska se synnyttää vähemmän inertiaa. Mitä painavampi rengas on, sitä enemmän se heikentää jarrutustehoa.

Kulutus

Autosi kulutus riippuu osittain voiman määrästä, jonka moottori joutuu käyttämään kiihdyttämiseen.

Kuten aikasemmin todettiin, kevyempi rengas vaatii vähemmän voimaa kiihdytykseen.

Moottori pääsee siis helpommalla kiihdytettäessä kevyillä renkailla, mikä säästää polttoainetta.

Muita suorituskykyyn vaikuttavia tekijöitä

Vanteen paino ei ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa ajoneuvon suorituskykyyn..

  • Vanteen jäykkyys: mitä jäykempi vanne on, sitä parempi ote on tiehen, sillä se vähentää taipumaa (eroa renkaan taipuneen ja taipumattoman osan välillä) mutkissa.
  • Lämmönjohtavuus: alumiinivanteiden valmistuksessa käytetyt metallit johtavat erinomaisesti lämpöä. Ne johtavat paremmin jarrujen tuottamaa lämpöä ja vähentävät siten ylikuumenemisen riskiä.

LiveChat
Whatsapp Messenger