Hae mittojen perusteella

Vierintävastus: kulutuksen tuntematon tekijä

Heikkoa vierintävastusta käytetään usein myyntiargumenttina eurooppalaisten ympäristösäädösten seurauksena. Mutta mistä oikeastaan puhutaan?

Vierintävastus tarkoittaa energiaa, joka vapautuu renkaan taipuessa, kun se osuu maahan sekä siitä aiheutuvasta kitkasta. Verintävastus riippuu kumin viskoelastisista ominaisuuksista.

Yleisellä tasolla vierintävastus on osa liikevastusta, jolle kaikki ajoneuvot altistuvat (inertia, ilmanvastus jne.).

Kuljettajalla, joka haluaa vähentää polttoaineenkulutustaan, vierintävastus on olennainen tekijä ja se voi säästää useita polttoainetankkeja vuodessa.

Yleisesti myönnetään, että vierintävastus on pienempi renkailla, joiden kumiseoksessa on enemmän silikaa.

Muita tärkeitä elementtejä ovat:

  • pyörän paino (vanteet + renkaat): mitä kevyempi pyörä on, sitä enemmän säästät polttoainetta.
  • Renkaan sivujen jäykkyys: mitä tukevammat renkaan sivut ovat, sitä vähemmän rengas muuttaa muotoaan ja sitä vähemmän ajoneuvo kuluttaa.
  • Tienpinnan laatu (kuski ei voi vaikuttaa).

Miten vierintävastusta mitataan?

Vierintävastus mitataan laboratoriossa tarkkojen normien mukaan (ISO 28580) 25°C lämpötilassa. Mittauksessa laboratorio käyttää sylinteriä (katso ohessa), jolle rengas laitetaan sen tastaamiseksi tietyllä kuormauksella ja tietyllä ilmanpaineella.

Ensimmäinen mittaus tehdään ilman rengasta. Sylinteriä pyöritetään tyhjänä ja mitataan voima, joka tarvitaan liikkeen tuottamiseksi. Sen jälkeen toinen mittaus suoritetaan renkaan kanssa mitaten jälleen sylinterin pyörittämiseen tarvittava voima.

Lopulta näiden kahden voiman eron laskemalla saadaan luku, jota kutsutaan etemenisvastukseksi ja ilmaistaan kilogrammoina tonnia kohtaan.


Tiedoksi:

Kun vaihdetaan käytetty rengas uuteen, vierintävastus kasvaa keskimäärin 20%, mikä voi lisätä polttoaineen kulutusta ensimmäisinä kuukausina.

Vierintävastus voi vaihdella matkan aikana: renkaiden lämmetessä vierintävastus pienenee.

Kitkakerroin selittää, miksi jotkut kuskit ajavat mieluummin isommilla renkailla, sillä kitka jakaantuu suuremmalle pinnalle, mikä pidentää renkaiden ikää.


LiveChat
Whatsapp Messenger