Haku auton mukaan

Pääasialliset alumiinivanteiden tyypit

Jos haluat vaihtaa vanteet vahingon tai auton ulkonäön vuoksi, monet kysymykset varmasti askarruttavat mieltäsi:

Millaisia vannetyyppejä on olemassa?

Vanteet saattavat hengästyttää kauneudellaan, mutta niiden ominaisuudet helposti unohtuvat. Ensinnäkin niiden rakenne: yleiskielessä puhutaan vanteesta kun tarkoitetaan koko esinettä. Todellisuudessa vanne voi olla tehty yhdestä osasta yksiosainen vanne (yleisin), tai se voi koostua useammasta osasta moniosaisissa vanteissa: keskiosa, vanteen reuna ja laippa.

Moniosainen vanne koostuu kahdesta tai kolmesta osasta, jotka yhdessä muodostavat kokonaisen vanteen.


Moniosaiset vanteet tehdään eri valmistustavoilla. Keskiosa voi olla taottu tai valettu. 3-osaisten vanteiden laippa on usein valmistettu alumiinilevystä, mutta joskus käytetään myös magnesiumia.

Näin saadaan mittatilausvanteita eri tarkoituksiin. Alunperin tällaiset vanteet kehitettiin kilpa-autoihin ja ne ovat pikkuhiljaa levinneet myös tuning-harrastajien pariin.

Moniosaiset vanteet ovat markkinoiden huippua. Ne ovat käyttötarkoitukseltaan joustavampia ja sopivat erikoisiin ajoneuvoihin tai ajoneuvojen tuunaamiseen. Onnettomuuden sattuessa on mahdollista korvata vain vanteen vahingoittunut osa.

Miten vanteita valmistetaan?

Yksiosaiset vanteet

Vanteiden valu tapahtuu valuttamalla nestemäistä alumiinia tarkkaan suunniteltuun muottiin. Tässä käytetään useita metodeja. Laadukkaiden vanteiden valmistaminen vaatii huippuosaamista, vaikka se saattaa näyttää helpolta.

Valu painovoiman avulla.

Tämä on yksinkertaisin tapa täyttää muotti. Siinä käytetään yksinkertaisesti painovoimaa muotin täyttämiseen.

Valmistustavan suurin etu on sen edullisuus. Se on hyvä valmistustapa myös silloin, kun design menee painon edelle.

Koska toimenpide nojaa ennen kaikkea painovoimaan, tämän tyyppisen vanteen alumiinin tiheys ei ole yhtä korkea kuin muilla tavoin valmistetuilla vanteilla.

Yleissääntönä voidaan pitää, että nämä vanteet vaativat enemmän massaa vastatakseen vaatimuksia kestävyyden osalta.

Painevalu.

Painevalussa käytetään matalaa painetta muotin täyttämiseksi alumiinilla nopeammin kuin normaalissa valussa. Materiaalinen mekaaniset ominaisuudet paranevat sen suuremman tiheyden ansiosta.

Tuotanto on hieman kalliimpaa kuin edeltävällä metdoilla. Nykyään se on kuitenkin metallivanteiden suositelluin valmistusmenetelmä.

Jotkut valmistajat turvautuvat korkeampaan paineeseen vähentääkseen vanteen painoa ja vahvistaakseen sen rakennetta, mutta se lisää tuotantokustannuksia.

Painevalettu vanne on suosituin valinta varaosamarkkinoilla johtuen sen arvostetusta tasapainosta painon ja kestävyyden välillä.

Painesorvaus.

Tämä huippumetodi lähtee liikkeelle painevalusta. Toisessa vaiheessa erityinen kone pyörittää muotin alustaa ja lämmittää muotin ulkopuolta kun taas laitteen pyörät painavat vanteen laippaa ja venyttävät sitä kuin saviruukkua.

Yhdistettynä lämpö, paine ja rotaatio tekevät vanteen laipasta yhtä kestävän kuin takovanteessa, mutta huomattavasti edullisemmin.

O.Z on käyttänyt tätä teknologiaa Formula1-vanteidensa tekemiseen jo vuosien ajan.

Formula HLT -varaosavanne on yksi puhuttelevimmista painesorvatuista vanteista.

HLT-teknologia on O.Z:n yksinoikeudella käyttämä teknologia eikä O.Z ole paljastanut sen salaisuutta.

Kaikki valmistajat pyrkivät lähemmäksi taotun alumiinivanteen laatua ilman siitä aiheutuvia tähtitieteellisiä kuluja.

Takovanteet

Takovanteet ovat vanteiden huippua.

Takomisessa vanne muotoillaan korkealla paineella alumiinipalasta.

Lopputulos on niin tiivis ja kestävä, että takovanteet ovat todella kevyitä.

Se selittyy aineen muodonmuutoksen aiheuttamalla kudostumisella sekä metallikiteiden suunnanmuutoksella, joka vahvistaa lopputuotteen rakennetta.

Työkalujen, koneiden ja kehityksen kustannukset tekevät takovanteista luksustuotteen.

Moniosaiset vanteet

Kuten aikaisemmin todettiin, moniosaisten vanteiden valmistustavat eivät eroa edellä esitellyistä, paitsi että jokainen osa valmistetaan erikseen.

Näin voidaan yhdistellä monia menetelmiä ja materiaaleja. Vanteessa voi esimerkiksi olla keskiosa muottiin valettua magnesiumia yhdistettynä taottuun alumiinilaippaan...


LiveChat
Whatsapp Messenger