Hae mittojen perusteella

Renkaiden halkeilu ja kuluminen

Tiedämme jo, että kun renkaan kulutusurien urasyvyys on alle 1,6mm, on renkaat ehdottomasti vaihdettava onnettomuuden välttämiseksi.

Mutta onko muita kriteerejä, joiden perusteella renkaat pitää vaihtaa? Jos rengas on yli 5 vuotta vanha, pitääkö se automaattisesti vaihtaa uuteen?

Renkaan käyttöikä riippuu suuresti sen käytöstä ja sääolosuhteista. Suosiollisissa olosuhteissa renkaan käyttöikä voi olla pidempi kuin 5 vuotta ja 60 000 kilometriä. Sen saavuttamiseksi on kuitenkin yhdistyttävä:

  • optimaalinen rengaspaine , joka tarkistetaan säännöllisesti
  • Täydellinen akseligeometria
  • Renkaiden paikan vaihtaminen ohjeiden mukaan 10 000 kilometrin välein
  • Ihanteelliset seisontaolosuhteet (viileä, mahdollisimman vähän aurinkoa)
  • Leuto ilmasto

Silloinkin kun kaikki nämä olosuhteet yhdistyvät, kumi muuttaa muotoaan vuosien kuluessa ja renkaan kylkiin ja urien pohjaan ilmaantuu halkeamia.

Mikä aiheuttaa halkeamat?

Renkaat ovat jatkuvasti kovalla koetuksella, sillä niiden pitää kestää merkittäviä lämpötilanvaihteluita sekä liikenteeseen, saasteisiin, jarrupölyyn ym. liittyviä rasitteita. Kaikki nämä elementit vaikuttavat kumiin suojalakasta huolimatta, jolla ne on käsitelty ennen liikkeellelaittoa. Päivittäisten rasitteiden näkyvin seuraus on kumin elastisuuden katoaminen ja halkeamien ilmaantuminen. Halkeamien ilmaantumista voi hidastaa renkaiden säännöllisellä käytöllä.

Ovatko halkeamat vaaraksi turvallisuudelle?

Niin kauan kuin halkeamat ovat pinnassa niistä ei ole välitöntä vaaraa. Pienet halkeamat kuitenkin osoittavat kumin merkittävää kulumista. Elastisuuden menetys vaikuttaa suorituskykyyn, jolloin renkaat on vaihdettava.


LiveChat
Whatsapp Messenger