Hae mittojen perusteella

Kontaktipinta: ylitäytön ja alitäytön riskit

Autosi renkaat vaikuttavat voimakkailta ja lujasti asfalttiin liimautuneilta? Silti renkaiden kontaktipinta on vain joitakin neliösenttimetrejä. On siis tärkeää noudattaa joitakin perustavanlaatuisia turvallisuusohjeita turhien vaarojen välttämiseksi.

Renkaan kontaktialue on rajallinen ideaalisissakin olosuhteissa. Se vaatii rengaspaineiden säännöllistä tarkistamista. Väärä ilmanpaine voi todellakin vaikuttaa radikaalisti kontaktipintaan, kuten allaolevassa kuvassa näkyy:

Paineet on tarkistettava säännöllisesti, koska ulkonäkö voi joskus olla erehdyttävä.


Toinen tärkeä tekijä liittyy renkaan camber-kulmaan. Kuten oppaassa on selitetty, mitä suurempi camber-kulma on, sitä vähemmän rengas koskettaa tien pintaa. Allaoleva kuva kuvaa tätä tilannetta:


Merkittävä camber-kulma tarjoaa miellyttävämpää kaarreajoa. Toisaalta se pienentää radikaalisti kontaktipintaa!

Väärin säädettynä näillä pienillä muutoksilla voi olla merkittäviä seurauksia ajoneuvon ajokäyttäytymiseen.

Kontaktipintaa pitää seurata vesiliirron riskin ehkäisemiseksi. On kuitenkin hyvä tietää, että vesiliirron riski riippuu yhtä paljon kontaktipinnasta kuin kulutuspinnan pintakuvioinnin urien syvyydestä.

Korkeuden ja kontaktipinnan suhde

Kuten alla on kuvattu, kontaktipinnan muoto vaihtelee riippuen siitä onko rengas korkea (65, vasen kuva) vai matala (35, oikea kuva).


LiveChat
Whatsapp Messenger